Bevezető

 

A Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Diákolimpia (IMChO) egy tekintélyes, középiskolásoknak szóló kémiaverseny, talán a legnehezebb kategóriájában. A valamikori Szovjetunió köztársaságközti versenyének utódja, de azóta már jóval szélesebb körre terjed ki.

Jellemzően késő tavasszal, más-más országban rendezik meg. A szervezőbizottság a moszkvai Lomonoszov Egyetemhez kötődik, a versenybizottság szélesebb merítésből, de elsősorban orosz nyelvterületről érkezik.

A verseny hivatalos nyelvei az orosz és az angol, de a versenyzők anyanyelvére lefordítható a feladatsor. Az elvárt ismeretanyag nincs formálisan definiálva.


A magyar csapat kiválasztása

Magyarország 2012 óta nevez csapatot a Mengyelejev Diákolimpiára. Ez a verseny épp a diákolimpiai válogató időszakában, remek alkalom a felkészülőknek éles versenyen kipróbálni magukat.

A hazánkat képviselő diákok kiválasztása a kémiai diákolimpiák közös válogatóján, az ELTE Kémiai Intézetében történik. A csapat kijelölése mindig az előző tanév végén esik meg, ugyanis az adott tanévben még nem zárulnak le a versenyek a nevezési időszak előtt. Ld. olimpia.chem.elte.hu. A válogatók tág keretébe a kémia OKTV és a KÖKÉL legjobbjai kapnak meghívást.

 

A verseny felépítése

Az egyhetes olimpia három fordulóból áll. Az első versenynapon 8 elméleti feladatot kell megoldani, a második nap a kémia 5 nagy területéről feladott 3-3 problémából területenként csak egy-egy megoldását értékelik. A pihenőnap után következik egy laboratóriumi forduló.

Feladataik értékelését maguk a diákok vitatják meg az azokat javító szerzőkkel. A résztvevők legjobb 10 százaléka aranyérmet, a következő 20 % ezüstérmet, majd 30% bronzérmet kap.