53. Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpia

 

Érmek Mengyelejev városából

 

A periódusos rendszer évében Mengyelejev egyetemén, Szentpéterváron rendezték a Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpiát 2019 április 20-27 között. A megnyitó ünnepséget az egyetem 18. századi főépületében, Mengyelejev múzeumnak berendezett lakása felett rendezték. Itt minden egyes résztvevő megtekinthette a tudós eredeti formában megmaradt dolgozószobáját, kéziratokkal, könyvekkel, teásbögrével együtt.

 A verseny orosz, elsősorban moszkvai szervezői minden tekintetben különleges eseményt igyekeztek az évfordulóra rendezni, nem takarékoskodva a költségekkel, Szentpétervár minden nevezetességét megmutatva. Persze a szoros program mellett nem jutott erre igazán sok idő, az Ermitázsra például csupán háromnegyed óra. A záró ünnepséget Konsztantyin nagyherceg nemrég, Putyin elnök pétervári rezidenciájának és tárgyalóközpontjának felújított palotájában tartották.

 A verseny lebonyolítása megfelelt a sokéves gyakorlatnak. A két, ötórás elméleti fordulóból az első nyolc feladatát mindenkinek meg kell oldani. Ezek a szokásosnál sokkal nehezebbek voltak, túltengtek a reakciók, vegyületek érdekesen megszűrt információk alapján való felismerésére épülő tipikusan orosz feladatok. Az idén itt felbukkantak a szkandium-szubkloridjai, a spermidinek és homospermidinek, igazán obskurus átmenetifém-tartalmú katalizátorok, CsX3 összetételű vegyületek.

 A második elméleti forduló elvileg nehezebb 15 feladatából csak területenként egyet értékel a zsüri. Ezek idén barátságosabbak és érdekesebbek voltak a szokásosnál mind az öt tématerületen (szerves, szervetlen, fizikai, analitikai és polimer/biokémia). A diákok ezeket a feladatokat az eredeti orosz nyelven vagy a szervezők angol fordításában kaphatják meg. Ez utóbbi hagy maga után kivánnivalókat, ezért mi mindig élünk azzal a lehetőséggel, hogy a kísérő tanár magyarra fordítsa a szöveget. Igaz erre csak a versenyt megelőző éjszaka során, egy teljesen elzárt (elektronikusan is – zavaróval kiiktatják a mobiltelefonokat és a számítógépes kapcsolatokat) helyen van mód.

 A harmadik, laboratóriumi forduló már nem a hotelben, hanem a Szentpétervári Állami Egyetem laboratóriumaiban zajlott. Ezek már nem a történelmi egyetemi épületekben, hanem a külvárosban találhatóak. Maguk a feladatok papíron nem látszanak nehéznek: egy aminosav racemizációja, és az enantiomerek kámforszármazékának elválasztása barátságos szintetikus feladatnak látszik, de a kristályosításokra valószínűleg minden gyakorló vegyész sokkal több időt hagyna. A diákoknak viszont az ötórás munkaidőn belül még egy összetett titrálásos (jodometriás) mennyiségi aminosav-meghatározást is el kellett végezniük. Az eredmények nem is lettek valami kiválóak, a legjobb diák is alig szerzett 80 százalékot, de az átlag messze 50% alatt volt.

 A magyarok eredményeire mindenképpen büszkék lehetünk. Ezüstérmet (16-45. helyezés) kapott

  •  Mészáros Bence (Szent István Gimnázium, Budapest, tanárai: Kiss Andrea, dr. Borbás Réka, Magyar László) és
  •  Juhász Benedek (ELTE Apáczai Gimnázium, tanára: Sebő Péter).

 Bronzérmet (46-90. hely) szerzett:

  • Veszprémi Zsombor (Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged, tanára: Hancsák Károly),
  • Fajszi Bulcsú (Fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium, tanára: Keglevich Kristóf),
  • Kozák András (ELTE Apáczai Gimnázium, tanárai: Sebő Péter, Sebőné Bagdi Ágnes)
  • és Veres Tamás ( Berze Nagy János Gimnázium, Gyöngyös, tanára: dr. Murányi Zoltán).

 A magyar csapat válogatóját és előkészítőjét az ELTE Kémiai Intézete végezte a nemzeti tanulmányi versenyek legjobbjai közül válogatva.A részvétel az Emberi Erőforrás Minisztérium, a Nemzeti Tehetség Program és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő NTP-NTMV-18-B-0010 pályázati azonosítójú támogatásból valósult meg, és a Magyar Kémikusok Egyesületének segítsége tette lehetővé.

 A magyar versenyzők élményekkel telve tértek vissza a versenyről. Az izgalmak része volt, hogy a verseny időpontja többször változott, így végül a hazautazásunk épp a záró idejére esett, az éremosztás közben kellett hazaindulnunk. Négyen érettségiznek közülük májusban, de nem ez lesz az egyetlen elfoglaltságuk, hisz versenyben vannak a párizsi Nemzetközi Kémiai Diákolimpia május végi magyarországi válogatóján. A másik két diáknak viszont nagyok az esélyei arra, hogy jövőre is részt vehessen a Mengyelejev versenyen.

 Ez viszont várhatóan nem fog távoli utazással járni, ugyanis Magyarország felkérést kapott arra, hogy az 54. Mengyelejev Diákolimpiát megrendezze Budapesten. Először tehát nálunk hagyná el a verseny a volt Szovjetunió területét. Szerencsére rendezési tapasztalatok bőven vannak Magyarországon, de ami ennél is fontosabb, hogy a fő támogató, az orosz nehézvegyipar és olajipar alapítványa a versenyrendezés költségeiből is oroszlánrészt vállal majd.

Az 1. forduló feladatai

A 2. forduló feladatai

A 3. forduló feladatai

 

A csapat támogatói:

NTP logo EMMIEMET