A 47. Mengyelejev Diákolimpia

Beszámoló a Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Diákolimpiáról

Magyarország csapata másodszor vett részt Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián, és sikerült a tavalyi eredményeket felülmúlni.  A négytagú csapat minden tagja érmet szerzett, átlagpontjaik alapján a résztvevő 17 ország közül csupán az orosz versenyzők előzték meg őket. Különleges siker, hogy a 118 versenyző legjobbja, Sályi Gergő, a budapesti Apáczai Csere János Gimnázium tanulója lett.

Az ezüstérmes diákok legjobbja is magyar, mégpedig Bolgár Péter, a tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium diákja volt. Debreceni Ádám, a váci Boronkay és Székely Eszter a budapesti Fazekas Gimnáziumból pedig a szoros versenyben bronzérmet szerzett.

Számunkra az eredményen felül az is nagyon fontos, hogy a verseny a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia felkészülési idejében volt, és minthogy idén az olimpia Moszkvában lesz, a verseny jó próbatétel volt a felkészülésben résztvevő diákoknak. A háromfordulós, egy hetes versenyen elméleti és laboratóriumi problémák megoldását várták el a résztvevőktől. A magyar csapat a 2012-es diákolimpiai válogató négy legjobbja volt. Nekik nagyon jó esélyük van, hogy az idei moszkvai olimpiai csapatba is bekerüljenek. A magyar csapat válogatását és felkészítését középiskolai tanáraik mellett az ELTE Kémiai Intézete végezte.

A verseny hivatalos nyelve az orosz és az angol volt, de a verseny előtti néhány hajnali órában lefordíthattam magyarra a feladatokat.  A verseny három versenynapjából kettő elméleti. Az első nap 8 problémát kell megoldani, a második nap a kémia 5 nagy területéről feladott 3-3 problémából területenként egy megoldását értékelik. A feladatok jellemzője, hogy az átlagos középiskolások tudásszintjétől igyekeznek nem nagyon  messze elszakadni, de a kérdések megoldásához sok ötlet és gondolkodás szükséges. Az idén a feladatsorokban szerepelt a ókori görög épületek festékeitől a  gyógyszerek pontos célbajuttatásáig számtalan téma. A gyakorlati fordulón a hidrogén-peroxid bomlásának sebességét tanulmányozták a versenyzők.

A 47. Mengyelejev Olimpiára idén is érkeztek versenyzők az orosz érdekszférán kívülről is (Törökország, Szaúd-Arábia, Románia, Macedónia pl.). A verseny szakmai koordinátora a moszkvai Lomonoszov Egyetem. A taskenti helyszín is a Lomonoszov kihelyezett kara volt, de a helyi szervezésben és finanszírozásban az üzbég kormány döntő szerepet vállalt.

A magyar csapat részvételét azt tette lehetővé, hogy az utazás tetemes költségeit támogatóink, köztük a MOL Nyrt. alapítványa biztosították. A versenyen való részvétel és a kint tartozkodás költségeit fedezték a rendezők. Az eredmény felett érzett örömünket sajnos a közvéleménnyel nem tudtuk megosztani. Számtalan próbálkozásunk ellenére a sajtó egyáltalán nem mutatott érdeklődést.

 

 

iskola

kémiatanár

Sályi Gergő

1. helyezett, aranyérem

ELTE Apáczai Csere János Gimnázium, Budapest

Villányi Attila

Bolgár Péter

12. helyezett, ezüstérem

Eötvös József Gimnázium, Tiszaújváros

Kissné Ignáth Tünde

Debreceni Ádám

47. helyezett, bronzérem

Boronkay György Gimnázium, Vác

Kutasi Zsuzsanna

Székely Eszter

51. helyezett, bronzérem

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium

Albert Attila

 

 

 

 

 

Az 1. forduló feladatai

A 2. forduló feladatai

A 3. forduló feladatai