Bevezető

 

A Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Diákolimpia (IMChO) egy tekintélyes, középiskolásoknak szóló kémiaverseny, talán a legnehezebb kategóriájában. A valamikori Szovjetunió köztársaságközti versenyének utódja, de azóta már jóval szélesebb körre terjed ki.

Jellemzően késő tavasszal, más-más országban rendezik meg. A szervezőbizottság a moszkvai Lomonoszov Egyetemhez kötődik, a versenybizottság szélesebb merítésből, de elsősorban orosz nyelvterületről érkezik.

A verseny hivatalos nyelvei az orosz és az angol, de a versenyzők számára lefordítható anyanyelvükre a feladatsor. Az elvárt ismeretanyag nincs formálisan definiálva.


A magyar csapat kiválasztása

A Magyarországot képviselő diákok kiválasztása a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia válogatóján, az ELTE Kémiai Intézetében történik az előző tanév végén, ugyanis az adott tanévben még nem zárulnak le a versenyek a nevezési időszak előtt. Ld. olimpia.chem.elte.hu. A válogató tág keretébe a kémia OKTV és a KÖKÉL legjobbjai kapnak meghívást.

 

A verseny felépítése

Az egyhetes olimpia három fordulóból áll. Az első nap 8 elméleti feladatot kell megoldani, a második nap a kémia 5 nagy területéről feladott 3-3 problémából területenként csak egy-egy megoldását értékelik. A pihenőnap után következik egy laboratóriumi forduló. A résztvevők legjobb 10 százaléka aranyérmet, a következő 20 % ezüstérmet, majd 30% bronzérmet kap.

 

Olimpiák

2018. április 22-29, Minszk, Belarusz

A magyar csapat tagjai: Arany Eszter (Lovassy Gimn., Veszprém), Boros Dániel (Fazekas Gimn., Budapest), Botlik Bence Béla (Apáczai Gimn., Budapest), Czakó Áron (Krúdy Gimn., Nyíregyháza), Juhász Benedek (Apáczai Gimn., Budapest), Sajgó Mátyás (Földes Gimn., Miskolc), Mihalicz Ivett (Révai Gimn., Győr)